Veel mensen zijn niet op de hoogte wat particuliere huur betekent. Laatst vroeg een huurder aan ons “Ik huur toch van een particulier dan zit ik toch in de vrije sector?” Dat is niet altijd het geval. Indien je een privé verhuurder als huisbaas hebt, betekent niet dat je vrije sector huurt.
De huurprijs bij aanvang van het huurcontract bepaalt of je woning sociaal of vrije sector is. De liberalisatiegrens is hierin leidend.
Voorbeeld:
In 2016 was de liberalisatiegrens € 710,63,- als je toen een huurcontract tekende voor € 700,- (kale huur). Dan zit je in de sociale sector. Of je nou van een particulier persoon huurt of een woningbouwvereniging, dat maakt niet uit. De huurprijs bij aanvang huurcontract is bepalend.
Ligt de huurprijs hoger dan de liberalisatiegrens dan valt je woning in de vrije sector, je kunt dan helaas geen gebruik maken van sommige Huurcommissie procedures. Er zijn twee uitzonderingen waarbij je wel gebruik mag maken van Huurcommissie procedures:
Bovengenoemde voorwaarden zijn bedoeld voor procedures waar je normaliter geen recht op zou hebben. Er zijn alsnog een aantal procedures die je in de vrije sector alsnog kunt starten zonder bovenstaande voorwaarden.
Een van die procedures is bijvoorbeeld een bezwaar tegen de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector. Deze procedure mag je starten als de verhuurder zich niet aan de wettelijke regels houdt voor de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector.
In de meeste gevallen gaat het dan om een huurverhoging die hoger ligt dan het wettelijke percentage dat jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Zie ook huurverhoging in de vrije sector op rijksoverheid.nl
De toetsing aanvangshuurprijs mag ook gestart worden als je in de vrije sector zit. Deze procedure moet je binnen 6 maanden nadat je contract is ingegaan starten. Bij een tijdelijk huurcontract mag het zelfs tot 6 maanden nadat je contract is afgelopen.
Heb je een All-in-huurcontract? Dan is deze altijd sociaal. Ten tijde van een procedure wordt dan je all-in-huurcontract opgesplitst. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem contact op met een van onze juridisch adviseurs.
Is je huurprijs lager dan de liberalisatiegrens ten tijde van het tekenen van je huurcontract? Dan mag je aanspraak maken op diverse procedures bij de Huurcommissie. Bijvoorbeeld als je onderhoudsgebreken aan je woning hebt. Om deze procedure te starten moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Naast onderhoud zijn er nog een aantal procedures waar je gebruik van kunt maken. Zoals bijvoorbeeld de jaarafrekening servicekosten en het splitsen van je All-in-huurcontract. Bekijk alle procedures waar Huurteam Nederland ondersteuning in biedt.