Huur je in de vrije sector en zijn er gebreken die de verhuurder niet oplost? Met deze tips kun je jou verhuurder verantwoordelijk stellen. Ook huurders in de particuliere sector hebben recht op hulp. Alhoewel de meeste huurders in de vrije sector niet in aanmerking komen voor een Huurcommissie procedure, kun je wel degelijk stappen zetten.
Het hebben van gebreken in je woning is een vervelende situatie. Je huis is dé plek waar je je fijn en veilig wilt voelen. Als er gebreken in de woning zijn die niet door de verhuurder worden opgelost is dat nog vervelender. Huurders die in de vrije sector huren kunnen helaas geen Huurcommissie zaak starten. Tenzij je verhuurder hier een akkoord voor geeft of als dit in je huurcontract staat.
Soms verwarren huurders zich en heeft een huurder het idee dat ze in de vrije sector huren omdat ze een particuliere verhuurder hebben. Dit is niet altijd het geval. De huurprijs bepaalt of je in de vrije of sociale sector huurt. Hierin wordt gekeken naar de huurprijs ten tijde van het aangaan van je huurcontract. De liberalisatiegrens is hierin leidend.
Kijk direct of je woning in de vrije sector of sociale sector valt
Op dit moment is het voor huurders in de vrije sector niet mogelijk om een procedure te starten bij de Huurcommissie maar wat kan je wel doen? In dit artikel geven we je 6 tips hoe je jouw situatie het beste kunt aanpakken als je vrije sector huurt.
Stel altijd de verhuurder in gebreke middels een brief, e-mail of WhatsApp bericht. Zo kun je altijd aantonen wanneer je de verhuurder op de hoogte hebt gesteld van de gebreken om eventueel voor een tijdelijke huurverlaging in aanmerking te komen.
Toetsing aanvangshuurprijs: Is je huurcontract onbepaald en huur je nog geen 6 maanden? Dan kun je alsnog de gebreken laten toetsen bij de Huurcommissie tijdens de toetsing aanvangsprocedure. Bij een tijdelijk huurcontract kunnen de gebreken tot 6 maanden na het einde van je huurcontract beoordeeld worden.
Huur je van een particuliere verhuurder? Dit betekent niet direct dat je in de vrije sector zit. Ook huurders die via een privé eigenaar een woning huren kunnen in de sociale sector zitten. De huurprijs ten tijde van ingangsdatum huurcontract is hierin bepalend.
Huurteam Nederland schrijft juridische brieven en stelt de verhuurder verantwoordelijk op zijn of haar gedrag. Een officiële brief kan meer urgentie en druk uitoefenen waardoor een verhuurder zijn verantwoordelijkheden neemt.
Als je in de vrije sector huurt mag je tegenwoordig ook een klacht indienen bij de gemeente. Sinds juli 2023 hebben gemeenten vanuit de overheid meer verantwoordelijkheden gekregen. Met de wet op goed Verhuurder-schap kun je als huurder een klacht indienen bij de gemeente.
Neem een huurrecht advocaat in handen. Als niets meer blijkt te werken en de situatie alleen maar verergerd of als de gebreken voor gezondheidsklachten zorgen, dan kan je in de vrije sector ervoor kiezen om direct naar de kantonrechter te stappen. Je kunt dan de kantonrechter om een huurbevriezing vragen en/of een huurverlaging met terugwerkende kracht.
In sommige gevallen kun je een advocaat op basis van toevoeging krijgen. Dit betekent dat de Nederlandse staat de kosten voor een advocaat betaalt. Je betaalt dan alleen een eigen bedrage voor het starten van een procedure. Bekijk hier de de inkomensnorm voor een advocaat op basis van toevoeging.
Gesprek aanvragen
Huurteam Nederland werkt samen met experts op het gebied van huurrecht. De advocaten waar wij mij samenwerken zijn speciaal gericht op huurrecht. Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat wij in jouw situatie kunnen doen.