Huurverlaging bij gebreken

Onderhoudsgebreken procedure

Een verhuurder houdt zich niet altijd aan de afspraken. In veel gevallen heeft een huurder al meermaals bij de verhuurder aangeklopt om de problemen in de woonruimte op te lossen. Als een verhuurder nalatig blijft en de problemen niet binnen 6 weken oplost, heb je als huurder mogelijk recht op een huurverlaging. Het is dan wel belangrijk dat je jouw verhuurder schriftelijk in gebreken hebt gesteld. Kom je er nog steeds niet uit?

Dan kun je Huurteam Nederland inschakelen om je te begeleiden bij een jurdische procedure voor een huurverlaging met terugwerkende kracht.

Geen huur betalen bij gebreken

Wij begrijpen dat je problemen met je verhuurder hebt en dat verhuurders zich vaak niet aan de afspraken houden. Nalatigheid van de verhuurder betekent niet dat je de huur zelf mag opschorten of verlagen.

Als huurder mag je niet zomaar zelf de huur verlagen. Geen of minder huur betalen kan nadelige effecten hebben. Een huurverlaging dient altijd via een procedure aangevraagd te worden. 

Na de uitspraak van de Huurcommissie kan het zijn dat je in het gelijk wordt gesteld. Pas dan krijg je (wettelijk) een huurverlaging en hoef je een gedeelte van de huur niet te betalen.

Veelgestelde vragen

Wanneer kom ik in aanmerking voor deze procedure?
Om voor deze procedure in aanmerking te kunnen komen dien je een sociale woning te hebben. Huur je in de vrije sector? In sommige gevallen kunnen wij je toch helpen. Neem hiervoor contact met ons op.
Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?
Je woning dient in de sociale sector te vallen. Om voor een huurverlaging in aanmerking te komen moet je de verhuurder schriftelijk in gebreken stellen door hem een brief, e-mail of WhatsApp bericht te sturen met daarin je gebreken. Vervolgens heeft de verhuurder 6 weken de tijd om de problemen op te lossen. Doet hij dit niet? Dan heb je mogelijk recht op een huurverlaging met terugwerkende kracht.
Hoe gaat de procedure in zijn werking?
Je dient bij ons bewijsmateriaal aan in de vorm van communicatie naar verhuurder, eventuele foto's van de gebreken en je huurcontract. Nadat de procedure door de Huurcommissie in behandeling is genomen krijg je een onderzoek in de woonruimte van een bouwkundig expert. De expert gaat vervolgens de gebreken bekijken om vast te stellen of je recht hebt op een tijdelijke huurverlaging. Hierop volgt een rapport en daarna krijg je de uitspraak.
Hoelang duurt een onderhoudsgebreken procedure?
Een procedure bij de Huurcommissie duurt doorgaans 4 tot 6 maanden. Binnen 6 maanden ontvang je de uitspraak.
Wat kost juridische hulp van Huurteam Nederland?
Onze service bieden wij aan o.b.v. No Cure No Pay. Je betaalt pas als je recht hebt op een (tijdelijke) huurverlaging. Wij vragen 25% commissie over het bedrag waar je recht op hebt.
Als wij voor jou een Huurcommissie zaak starten, betaal je eenmalig 25 euro proceskosten. Deze krijg je terug als je in het gelijk wordt gesteld.

Wat wij voor jou gaan doen

Zaaksoort

Huurverlaging op grond van onderhoudsgebreken

Wetsartikel

Art 7:257 BW

Omschrijving

Tijdelijke huurverlaging als er iets beschadigd of kapot is in de woonruimte. Indien verhuurder verantwoordelijk is en de gebreken niet oplost, kan er om een tijdelijke huurverlaging gevraagd worden.

Duur van procedure

4 tot 6 maanden

×