De Nederlandse huizenmarkt ligt al jaren op zijn kop, met name in de vrije sector. Er is meer vraag dan aanbod en dit resulteert in hogere huurprijzen, malafide praktijken en oneerlijke afspraken. In sommige gevallen worden er bizarre voorwaarden gesteld voor het huren van een huis en bevinden huurders zich in een kwetsbare positie. Op deze pagina lees je alles over het puntensysteem in de huursector.
Om huurders te beschermen is er een puntensysteem voor huurwoningen in het leven geroepen. Met het puntensysteem gaat de overheid te hoge huurprijzen tegen en kan een huurder zijn huurprijs wettelijk laten verlagen.
Met een procedure kunt u vervolgens de woonruimte laten waarderen. Indien u aan de voorwaarden voldoet mag u de procedure starten. Als uit de procedure blijkt dat de woning qua punten onder de liberalisatiegrens ligt, mag deze permanent verlaagd worden. Bij een toetsingsprocedure is dat zelfs met terugwerkende kracht.
De toetsingsprocedure kunt u overigens alleen starten als u onlangs in de woonruimte bent gaan wonen (6 maanden). Bij een tijdelijk huurcontract mag de toetsingsprocedure binnen 6 maanden nadat het huurcontract geëindigd is, gestart worden.
De Huurcommissie zal middels het puntensysteem uw woning gaan waarderen op punten. Dit wordt gedaan aan de hand van diverse criteria.
Huurverlaging op grond van punten
Als u al langere tijd een appartement huurt dan komt u mogelijk in aanmerking voor een huurverlaging op grond van punten. U voert zelf een puntentelling uit op de woning en zo komt u erachter wat de maximale huurprijs mag zijn.
Er is hier wel een specifieke voorwaarde: uw huurprijs ten tijde van het aangaan van het huurcontract moest destijds onder de liberalisatiegrens liggen van het jaartal waarin u de woning bent gaan huren. Met andere woorden: uw woning moet als sociale sector zijn gekenmerkt om voor deze procedure in aanmerking te komen.
Doe de puntentelling op huurcommissie.nl
Tijdens het berekenen van de maximale huurprijs wordt er gevraagd wat uw energielabel is, en wat de WOZ-waarde is. Deze kunt u controleren op de volgende websites:
Het puntensysteem
Het puntensysteem werkt – zoals de naam al zegt- met punten. Deze punten hebben een waarde in euro’s. De hoogste punten worden gescoord als een woonruimte een hoge WOZ waarde en een goed energielabel heeft.
Daarnaast spelen ook andere factoren een grote rol in het bepalen van de maximale huurprijs van de woning. De grootte van het huis, of de woning verwarmd is, of het een monumentaal pand is, en of de woning een luxe afwerking heeft
Het puntensysteem wordt gebruikt om de maximale huurprijs vast te stellen. Dit houdt overigens niet in dat iedereen zijn huurprijs kan laten verlagen.
Liberalisatiegrens puntensysteem
De liberalisatiegrens ligt in 2023 op € 808,06, dit staat gelijk aan ongeveer 136 punten. Zodra een huurhuis volgens de puntentelling boven de liberalisatiegrens uitkomt, wordt de woning als vrije sector woning gekenmerkt en mag de huur niet verlaagd worden.
Is het huurcontract in 2021 of 2022 ingegaan? Dan geldt de toenmalige liberalisatiegrens van € 763,47.
Tijdens een toetsing aanvangsprocedure wordt beoordeeld hoeveel punten de woonruimte waard is én of men recht heeft op een huurverlaging; daarbij wordt gekeken naar de liberalisatiegrens van het jaar waarin het huurcontract is afgesloten.
Het puntensysteem is in allerlei opzichten belangrijk. Een van de meest belangrijke redenen is toch wel om te bepalen of een huurhuis sociaal of vrije sector is. Indien men in de sociale sector huurt, heeft men namelijk recht om bij geschillen met de verhuurder allerlei procedures bij de Huurcommissie te starten.
Als uw woning als vrije sector bestempeld wordt, is het een ander verhaal. Men is dan van veel procedures uitgesloten. Bij gebreken of problemen met de servicekosten dient men direct naar de kantonrechter te stappen.
Wij adviseren daarom dat huurders in de vrije sector altijd een rechtsbijstandsverzekering zouden moeten afsluiten. Zo’n verzekering biedt dekking voor eventuele gerechtelijke procedures,en zo voorkomt men hoge kosten en het is gemakkelijker om juridische stappen te ondernemen.
Veel huurders zijn in de veronderstelling dat gebreken in de woonruimte invloed hebben op de puntentelling. Huurders zijn vaak van mening dat als er een lekkage is, of schimmel dat het huis dan minder waard is. Dit is niet het geval. Onderhoudsproblemen hebben in principe geen invloed op de puntentelling.
Het kan zijn dat de huurwoning minder goed geïsoleerd is, en dat daardoor onderhoudsklachten ontstaan, zoals b.v. schimmel. Vaak ziet men dan dat er een lagere energielabel is afgegeven, en dit resulteert in een lagere huurprijs.
Huurteam Nederland begeleidt, ondersteunt huurders hierin. Wij komen langs om de hoogte van de huur van uw woning te berekenen middels het puntensysteem. Indien nodig helpen wij u om een huurverlaging te krijgen, eventueel met terugwerkende kracht. Neem vandaag nog contact op om te kijken of u in aanmerking komt voor een van de procedures.
Hier is een filmpje van BNN Vara waarin uitgelegd wordt hoe het puntensysteem werkt.