Als u een woning huurt kan de verhuurder ervoor kiezen om een waarborgsom te vragen. Een verhuurder kan deze borg als vangnet gebruiken bij het niet betalen van de huur of als er bepaalde gebreken zijn ontstaan tijdens de huurperiode. In dit artikel leest u hoe u uw borg van uw verhuurder terugkrijgt.
Er heerst veel onduidelijkheid over het verrekenen van de borg. Sommige verhuurders verrekenen kosten die eigenlijk niet mogen worden doorberekend. In dit artikel:
Huurteam Nederland krijgt dagelijks veel hulpvragen m.b.t. het niet terugbetalen van de borg, of een deel daarvan. Huurteam Nederland ondersteunt, gaat eventueel in onderhandeling en neemt juridische stappen indien de verhuurder de borg niet wilt terugbetalen. Op deze pagina leest u alle informatie over het onderwerp borg.
Een huurbaas mag alleen de borg inhouden bij:
In de eerste plaats is het belangrijk te weten welke gebreken voor rekening van de huurder komen. Alleen de gebreken die voor rekening van huurder zijn, mogen worden doorberekend. en dit mag van de borg ingehouden worden. Het moet ook duidelijk aantoonbaar zijn dat deze gebreken zijn ontstaan door de huurder. Dit kan middels een opnamerapport bij aanvang van het huurcontract, of d.m.v. foto’s.
Download hier het pdf bestand van kleine herstelwerkzaamheden voor huurders.
Een verhuurder mag geen servicekosten zoals gas, water, elektra of andere servicekosten-gerelateerde kosten doorberekenen in de borg. De waarborgsom is uitsluitend bedoeld voor bovenstaande redenen. Als er in uw situatie servicekosten doorberekend worden, neem dan contact met ons op.
Opnamerapport
Op deze opnamelijst staat een overzicht met alle bestaande gebreken en in welke staat de woning verkeert. Op deze manier kan de verhuurder u aansprakelijk stellen indien er gebreken zijn ontstaan ten tijde van de huurperiode.
Is er geen opnamelijst? Dan is de verhuurder verplicht bewijs aan te leveren dat de gebreken waar de verhuurder u verantwoordelijk voor wil stellen hebben plaatsgevonden tijdens de huurperiode. Anders mag eventuele schade niet worden doorberekend.
Inspectie voor de borg
Als u een woning verlaat dan moet er een een voorinspectie plaatsvinden waarbij u en de verhuurder bij aanwezig zijn. U kunt dan samen met de verhuurder de woning inspecteren en deze beoordelen op eventuele schade/gebreken. Als de verhuurder van mening is dat er gebreken zijn, dan dient hij u in de gelegenheid te stellen om de gebreken te repareren. De verhuurder mag geen kosten doorberekenen als hij u niet in de gelegenheid heeft gesteld tot reparatie.
Nadat u tijd heeft gekregen om de gebreken te verhelpen volgt er een eindinspectie. Tijdens deze inspectie zal gekeken worden of de gebreken inderdaad gerepareerd zijn. Zijn beide partijen akkoord dan ontvangt u als huurder uw borg terug.
Indien er toch werkzaamheden moeten worden verricht waar u als huurder aansprakelijk voor bent dan mag de verhuurder deze kosten doorberekenen. De verhuurder moet deze kosten wel kunnen aantonen d.m.v. facturen. De daadwerkelijke kosten die de verhuurder heeft gemaakt mogen dan van het totaalbedrag worden afgetrokken.
In sommige gevallen is er geen schade en wilt de verhuurder gewoonweg de borg niet terugbetalen. Hieronder volgt een stappenplan om zelf de borg terug te vorderen. Indien u er niet uitkomt, neem dan gerust contact met ons op.
Voordat u allerlei buitengerechtelijke procedures gaat uitvoeren om uw borg terug te krijgen, is er ook een mogelijkheid om Huurteam Nederland in te schakelen om uw belangen te behartigen. Als bemiddelaar zullen wij de verhuurder op zijn plichten wijzen en indien nodig onderhandelen. Mocht dit geen uitkomst bieden, dan zullen wij u helpen om de borg via een buitengerechtelijke incassoprocedure terug te vorderen. Hieronder volgt een stappenplan om uw borg van uw huurbaas terug te krijgen.
Je kunt geen Huurcommissie zaak starten om je borg terug te krijgen. De Huurcommissie heeft allerlei procedures, maar als uw verhuurder de borg wilt inhouden, kunt u niet bij de Huurcommissie terecht. Daarvoor kunt u onderstaande stappen volgen.
Wat kunt u zelf doen om de borg terug te krijgen?
Nadat u de sleutels heeft ingeleverd, kunt u de verhuurder schriftelijk verzoeken om de borg binnen een bepaalde termijn terug te betalen. Als er in uw huurovereenkomst een periode wordt benoemd voor het terugbetalen van de waarborgsom, dan moet men zich daar aan houden. In alle andere gevallen adviseren wij een termijn van 14 dagen na het verlaten van de woning aan te houden. Krijgt u geen reactie? Stuur de brief voor alle zekerheid ook aangetekend.
Download een voorbeeldbrief voor het terugkrijgen van uw borg
Is de termijn die u heeft aangeboden voorbij en is de borg nog niet op uw rekening teruggestort? Dan kunt u zelf of door Huurteam Nederland een aanmaning laten sturen met opnieuw een betaaltermijn van 14 dagen na ontvangst. Tevens benoemt u in deze brief wat de kosten zullen zijn als de betaling niet binnen 14 dagen na ontvangst op uw rekening is bijgeschreven. Laat Huurteam Nederland voor u berekenen wat de incassokosten zullen zijn. Als particulier mag u zelf geen incassokosten vragen. Benoem daarom Huurteam Nederland in uw brief en wij zullen de vordering verder oppakken indien de verhuurder de borg niet terugbetaalt.
Indien de voorgaande stappen tot het terugvorderen van de borg niet zijn gelukt dan kunt u Huurteam Nederland inschakelen: u geeft dan de vordering uit handen en wij gaan voor u aan de slag. In een later stadium kan er ook een gerechtelijke procedure worden gestart, zodat u als huurder uw borgt terugkrijgt.
Onderstaand filmpje legt uit wanneer een verhuurder de borg mag inhouden